Home

Subiect exprimat prin verb

Subiectul, Subiectul exprimat, Subiectul neexprima

Subiectul exprimat. Subiectul exprimat este simplu şi multiplu.. Subiectul se exprimă prin: - substantiv în cazul nominativ - locuţiune substantivală - pronume în cazul nominativ - numeral cu valoare substantivală în cazul nominativ - verb la modul infinitiv şi la modul supin - locuţiune verbală la modul infinitiv şi la modul supin. Verbele impersonale pot avea subiect. Predicatul verbal exprimat prin verbe la diatezele activa și reflexivă se acordă cu subiectul în număr și persoană. Atunci când este exprimat prin verbe la diateza pasivă se acordă cu subiectul în gen, număr și persoană. [pentru mai multe detalii vezi acordul predicatului cu subiectul Dacă substantivul aflat după predicatul verbal (exprimat prin verbul a fi) indică anotimpuri, fenomene ale naturii sau stări sufletești, atunci acesta va îndeplini funcția sintactică de subiect SUBIECTUL poate fi exprimat prin: Substantiv - simplu Mașina merge cu viteză. - compus Floarea-soarelui se îndreaptă spre lumină. - comun Cărțile s-au pus în bibilotecă Subiectul exprimat prin substantiv . 24 februarie 2006, 17:14. 0 stele | 0 review-uri. Subiectul exprimat prin substantiv. Învăţământ primar - Limba şi literatura român ă.

Predicatul verbal - Gramatica limbii român

Subiectul Gramatica limbii romane - Liceunet

Exprimat prin verb la alt mod nepersonal. Tot în gramatici românești și franceze, și cu aceeași condiție ca mai sus, pot fi predicate și verbe la modurile: care este legat de subiect printr-un așa-numit verb copulativ. Verbul copulativ exprimă categoriile gramaticale ale predicatului la fel ca predicatul verbal subiect, caz nominativ, atribut, caz nominativ, atribut, caz acuzativ, atribut, caz dativ, atribut, caz genitiv, nume predicativ, caz nominativ 3.Subiect exprimat prin substantiv abstract- este preferat singularul: Salvarea sufletului şi a trupului l-a preocupat. 4. Între subiect şi două atribute genitivale, al doilea fără articol, cere singularul: Dezvoltarea ştiinţei şi culturii impune un program riguros. 5 a) El- predicat verbal b) El -predicat nominal c) este frumos- predicat d) este frumos- predicat nominal 6) Predicatul poate fi exprimat prin: a) pronume b) substantiv c) verb d) pronume sau substantiv 7) Subiectul poate fi exprimat prin: a) verb b) substantiv c) pronume 8) Subiectul poate fi: a) multiplu b) complicat c) simplu d) subinteles 9. Subiect multiplu exprimat prin substantive proprii; Atribut adjectival exprimat prin adjectiv provenit din verb la participiu; Adjectiv la superlativ relativ de superioritate; Precizează ce reprezintă sunetele de la sfârșitul cuvintelor: copiii, poeziile. Subliniază (dacă există) subiectele din propozițiile:.

Subiectul - Vreau sa reuses

 1. ativ
 2. 4. Atribut verbal - exprimat prin : -Verb la infinitiv : Dorinta de a invata nu exista. -Verb la supin : Textul de citit este interesant. -Verb la gerunziu neacordat : Am intalnit copii razand. -Locutiune verbala : Dorinta de a o lua la sanatoasa il caracterizeaza. 5. Atribut adverbial - exprimat prin : -Adverb de loc : Cartea de acolo este.
 3. subiect . 1. În El poate fi însă şi un verb la infinitiv sau la supin. În frază, poziţia de subiect poate fi ocupată de o propoziţie. De exemplu, atributul exprimat prin adjectiv preia genul, numărul şi cazul substantivului regent. 1. Raportul sintactic dintre subiect şi predicat are unele particularităţi, motiv pentru.
 4. al se acordă ca și predicatul verbal. Acordul propriu-zis al numelui predicativ, anume în gen, număr și caz, se face numai când este exprimat prin adjectiv, verb la participiu, pronume care poate fi și adjectiv prono

Subiectul exprimat prin substantiv cadrudid 24

Subiect multiplu exprimat prin pronume personal la persoana a II-a (sg/pl) și un alt pronume personal → acordul se face cu persoana a II-a plural. Tu și ei veți cânta. Subiect la singular urmat de două sau mai multe atribute substantivale genitivale +verb la singular. Comportamentul directorului și al adjunctului său era ireproșabil Dacă predicatul verbal este exprimat printr-un verb la diateza pasivă, participiul din componenţa verbului se acordă cu subiectul în gen, număr şi caz. Numele predicativ exprimat prin adjectiv se.. Acestea sunt în primul rând cele exprimate prin adjective, interjecții, adverbe. Cele exprimate prin gerunziu se construiesc în general tot fără cuvânt ajutător, ex Cum pot deosebi complementul direct de subiect? Si complementul, dar si subiectul raspund la ce? si le incurc.Imi puteti da un sfat? SUBIECTUL răspunde la intrebarea CE? in urmatoarele situatii:• E usor a scrie. (CE e usor? → A scrie)a scrie= subiect exprimat prin verb la infinitiv• E usor de zis. (CE e usor? → De zis)de zis= subiect exprimat prin verb la modul supin• Se aude tunând Acordul dintre un predicat și un subiect exprimat prin pronume relativ este indus, în mare măsură, de absența sau prezența antecedentului.Pronumele relative fără antecedent în enunț se comportă în felul următor :-cine și ce selectează singularul verbului predicat,-câți,câte selectează pluralul,-care admite ambele forme de.

PREDICATUL VERBAL-clasa a IV-a Quiz - Quiziz

Subiectul este partea de propoziție care arată despre cine se vorbește în propoziție. Subiectul răspunde la întrebările: cine? ce? sau despre cine se vorbește în propoziție. Subiectul poate fi exprimat prin: substantiv, numeral, pronume, verb, verb la supin. Felurile subiectului: simplu, multiplu, inclus și subânțeles propozitii cu predicatul nominal exprimat prin verb mod indicativ timp prezent persoana a 2 a. Incercam doar sa lansez in discutie un subiect care cred ca intereseaza pe foarte multi tineri in ziua de azi: cautarea sinelui, descoperirea adevaratei noastre personalitati, fuga de superficialitate si sapaturile dincolo de aparente..

- Subiect pot avea si verbele care stau la modul infinitiv sau gerunziu: Vine vremea de a pricepe omul ce-i bun si ce-i rau. B. CLASIFICARE. I. Subiect exprimat (când apare în propozitie): 1. simplu (exprimat printr-o singura parte de vorbire): Copiii merg la scoala. 2. multiplu (exprimat prin doua sau mai multe parti de vorbire coordonate. Atribut verbal - exprimat prin : Verb la infinitiv : Dorinta de a invata nu exista. Verb la supin : Textul de citit este interesant. Verb la gerunziu neacordat: Am intalnit copii razand. Locutiune verbala: Dorinta de a o lua la sanatoasa il caracterizeaza. Atribut adverbial - exprimat prin : Adverb de loc : Cartea de acolo este rupta

Cum se analizeaza un Subiect exprimat prin verb la infinitiv

În funcție de tipul de verb prin care este exprimat, predicatul poate fi predicat verbal sau predicat nominal. Predicatul verbal este exprimat printr-un verb la un mod personal, o locuțiune verbală, o interjecție predicativă sau un adverb predicativ Partile de. propozitie. Come on in! Join Pearltrees, it's quick and it's free. Subiect. Cuvântul subiect are mai multe conotații, toate fiind axate pe aceeași interpretare a noțiunii: ceva sau cineva care efectuează acțiunea intr-o propoziție, ceva sau cineva despre care se face referire (prin vorbire, scriere,etc)

Predicatul verbal. ( exprimat numai prin verbe la moduri ..

 1. Atribut verbal exprimat prin verbe la moduri nepersonale:; Verb la modul infinitiv: cânta; Verb la modul supin: de cântat; Verb la modul gerunziu: cântând; Bucuria de a cânta este foarte mare pentru ea. (care bucurie? De a cânta- atribut (pentru că stă lângă un substantiv şi raspunde la întrebările: care, ce fel de? şi este verbal deoarece este exprimat printr-un verb (a cânta.
 2. a) verb copulativ; b) nume predicativ. Verbele copulative sunt instrumente gramaticale care nu au înțeles de sine stătător și fac legătura dintre subiect și numele predicativ. Verbele copulative sunt: a fi, a deveni, a ajunge, a se face, a ieși, a rămâne, a părea, a însemna, a se naște, a se preface, a se numi, a se chema, etc
 3. ativ
 4. ativ: Maşina pleacă. locuţiune substantivală: Darea de seamă a fost întocmită repede
 5. Arat prin ce parte de vorbire este exprimat ! Substantiv. Adjectiv . Pronume. Numeral. Verb. Alege o parte de vorbire din propoziia dat ! Cuvnt de legtur. de. lng. F clic pe o parte de vorbire ! Analiza prilor. de vorbire din. propoziie. Analizarea prilor de vorbire. Flori. albastre. cicoare. rsar. drum . Arat prin ce parte de vorbire este.
 6. Predicatul este exprimat prin verb. care este exprimat printr-un verb. Daca este cazul unui subiect mai lung (grup substantival), atunci cuvinte mai mici ca de exemplu pronume, adverbe scurte etc, se pot pune in fata iar grupul substantival se muta apoi la pozitia 4. Felul de propozitie

propozitii cu predicat verbal exprimat prin verb la timpul

Romana - Subiectul si predicatul (ce trebuie sa stie

era = PN, exprimat prin verb copulativ a fi, conjugarea a IV-a, indicativ, imperfect, persoana a III-a, singular, diateza activă, intranzitiv, neregulat. În cazul locuțiunilor verbale se specifică elementele din care sunt compuse și se face o analiză morfologică a acestora c. complement circumstantial de loc exprimat prin verb la modul supin; d. complement circumstantial de loc ex-primat prin substantiv comun in cazul acuzativ. 43. Enun!ul în care complementul circumstantial de timp se exprimä prin verb la modul infinitiv este: a, Asearä mi-a dat un telefon, mainte sc7 se culce. b Subiect (în filozofie) definește partea referitoare la conștiință în relația obiect/subiect.; Subiect (în gramatică) sau subiectul gramatical definește acea parte principală a propoziției care efectuează acțiunea. Subiectul gramatical poate fi exprimat prin:. substantiv în nominativ: Mașina pleacă.; locuțiune substantivală: Darea de seamă a fost întocmită repede

Subiect (gramatică) - Wikipedi

Predicatul poate fi: 1) verbal sau 2) nominal. a) predicatul verbal simplu, este exprimat printr-un verb sau printr-o locuţiune verbală la un mod personal: Vânzătorul cântăreşte marfa. El a fost dus la spital cu maşina salvării. - dintr-un verb semiauxiliar modal (exprimă caracteristica modală a acţiunii: necesitatea. 1. 5 puncte pentru transcrierea unui predicat verbal exprimat prin verb la modul conjunctiv, timpul prezent 5 puncte. 2. 5 puncte pentru transcrierea din text a unui predicat nominal. 5 puncte. 3. 10 puncte pentru analizarea morfologică şi sintactică a predicatului nominal menţionat la exerciţiul anterior. 10 puncte

Video: PROPOZIŢIA - SCHEMĂ RECAPITULATIVĂ - ihapca200

Exercițiile 1,2,3,4,5 va rog - Brainly

a lua - nume predicativ exprimat prin verb pred., pers., tranzitiv, neregulat, conj. l, diat activä, modul infinitiv, timpul prezent, forma afirmativä; subiect. cäci suferinta nu e decât o împotrivire. mai mult sau mai pulin ascunsä - în acest caz, virgula putea El, de asemenea, evitatä dacä s-ar fi mutat accentul pe ceea ce. Verb la participiu: Lectia citita cu atentie si invatata e usoara. Verb la gerunziu: El apuca painea cu maini tremurande. Atribut substantival. Este exprimat prin: Substantiv comun simplu: Cartea copilului este pe masa. Substantiv comun compus: Dintii unui caine-lup l-a muscat. Substantiv propriu simplu: Camera Oanei este ordonata

PROIECT DIDACTIC - Subiectul simplu si multipl

 1. VERB s. n. (< fr. verbe, cf. lat. verbum cuvânt): parte de vorbire care exprimă un proces (o acțiune sau o stare). Este caracterizat prin conținut noțional și semantic suficient, prin flexiune după număr, persoană, diateză, mod și timp (parțial și după gen - la participiu), denumită conjugare, prin posibilitatea de a contracta anumite funcții sintactice (predicat verbal.
 2. Verb la mod personal Verb copulative+Np Expresie verbal impersonala Expresie verbal impersonala Verb reflexive impersonal Verb reflexive impersonal Adverb predicativ Cine Cei ce sa cand sa ca ca 7. 2.Pentru echivalenta dintre subiect si subiectiva ,pe doua grupe,prin activitatea independent individuala,elevii vor efectua operatia de expan diune.
 3. Issuu is a digital publishing platform that makes it simple to publish magazines, catalogs, newspapers, books, and more online. Easily share your publications and get them in front of Issuu's.
 4. ă un substantiv. Atributul exprimat prin: substantiv, adjectiv, *numeral cu valoare adjectivală. * Atributul exprimat prin verb
 5. - soarecele = subiect exprimat prin substantiv, numarul singular - leneveste = predicat exprimat prin verb - Tedi = subiect exprimat prin substantiv propriu. Urmatorul jucator trebuie sa formeze cuvant cu ultimele doua litere ale celui precedent si tot asa pana cand un jucator nu mai are solutii. Cand un jucator nu gaseste o solutie.

Predicatul Gramatica limbii romane - Liceunet

 1. Predicatul verbal se exprimă prin: a) Verb, substantiv, interjecție predicativă b) Interjecție predicativă, locuțiune verbală, verb 9. Predicatul verbal este exprimat printr-un verb la un mod: a) Predicativ b) Nepredicativ 10. În construcția Rămâne să stabilim planul de acțiune. vebul să stabilim este: a) La modul imperativ.
 2. al, format din e (auxiliar predicativ) + de văzut (nume predicativ exprimat prin verb la supin)
 3. 2. are subiect gramatical exprimat printr-o propoziţie conjuncţională sau printr-un echivalent al acesteia (verb la infinitiv, supin sau gerunziu): Se cuvine să faci asta. Îmi vine a plânge. Rămâne de văzut

Construcțiile pasive sunt întotdeauna marcate prin câteva elemente specifice: prezența verbului a fi ca verb auxiliar în exprimarea lor, utilizarea formei de participiu a verbului de conjugat (în acord cu genul și numărul subiectului) Este format dintr-un verb copulativ, la mod personal, şi unul sau mai multe nume predicative.( a fi+ NP: a se naste, a rămâne, a se numi) vb. Copulative Predicatul nominal poate fi exprimat prin: -substantiv: El este elev. -adjectiv: El este frumusel. -numeral cardinal: Ei sunt doi. -numeral ordinal: El este al doilea. -numeral colectiv: Ei. nr.1 exprimat prin pronume relativ în cazul D. (și cu funcție sintactică de C.i. în propoziția nr.2). Subiect în G.: Ale elevului/1 care lipsește/2 sunt cele mai frumoase./3 Ale elevului = S în prop. nr.1 exprimat prin substantiv comun în cazul G (însoțit de articolul genitival ale)

^ În gramatică, prin proces se înțelege orice poate fi exprimat de un verb: acțiune, întâmplare, stare etc. ^ Bidu-Vrănceanu 1997, p. 244. ^ a b Bussmann 1998, p. 543 Predicatul este partea de propoziţie care răspunde la întrebările:Ce face? Ce se spune despre?Fără predicat nu se poate realiza o comunicare, de aceea. Definiție și exemple de ierarhie sintactică în engleză. În gramatică , ierarhia se referă la orice ordonare a unităților sau nivelurilor pe o scară de mărime, abstractizare sau subordonare . Adjectiv: ierarhic . Numită și ierarhie sintactică sau ierarhie morfo-sintactică . Ierarhia unităților (de la cea mai mică la cea mai.

Această categorie de subiect se întâlneşte în propoziţiile care au predicatul exprimat printr-un verb impersonal ca înţeles şi unipersonal ca formă care se referă la fenomene ale naturii. În vorbirea (creaţia) populară aceste verbe pot avea un subiect intern: Ploaia plouă, sau un subiect obişnuit dacă sunt folosite cu sens. Propozitia subordonata subiectiva. 1.Definitie:-subiectiva= propozitia subordonata care are rol de subiect al predicativei regentei. 2.Termen regent= predicatul regentei. a) predicat verbal exprimat prin verb predicativ la un mod personal (indicativ, conjunctiv, conditional optativ, imperativ). Ex. Ce naste din pisica 1 / soareci mananca 2 /

Subiectul pronume personal de persoana I sau a II-a (singular si plural) poate sa nu fie exprimat, deoarece este inclus in radacina verbului : Citim tot ce ni se recomanda (subiectul : noi ). Cand se insista asupra subiectului sau e pus in relief prin contrast, exprimarea lui este obligatorie : Noi suntem aceia. Noi plecam, voi ramaneti Se exprima prin: a) verb predicativ, la orice diateza, folosit la un mod sunt instrumente gramaticale care nu au inteles de sine statator si fac legatura dintre numele predicativ si subiect: El este elev. S+vb.cop.+n.p. Verbele copulative sunt: a fi, a deveni, a ajunge, a se face, a iesi, a ramane, a parea, a insemna, a se naste, a se. a păstra = subiect, exprimat prin verb la infinitiv. de cules = subiect, exprimat prin verb la supin. 2. Propoziţii fără subiect. Folosiţi-vă cunoştinţele! Zăpada cade peste sat. Totul este alb. Casele sunt acoperite de nea. Ploaia nu se mai opreşte. 3. Acordul predicatului cu subiectul - predicatul exprimat prin verb predicativ personal sau format cu verb copulativ personal sta dupa subiect: Ex. Tu citesti. Tu esti atenta. - P.V. exprimat prin verbe impersonale si cel nominal exprimat prin expresii verbale impersonale stau inaintea subiectului: PV Sb PV Sb PN Sb. Ex. Se cuvine a tacea. Imi place a munci

Predicatul nominal este alcătuit din verb copulativ + nume predicativ. Verbul copulativ: face legătura între subiect şi numele predicativ; nu are înţeles de sine stătător, fiind verb nepredicativ; nu este la un mod personal în predicatul nominal. Verbul copulativ de bază este a fi Analiza verbelor: ¢ usor = predicat nominal exprimat prin expresie verbali impersonala format din verb copulativ si nume predicativ exprimat prin adverb de mod + de crezut = subiect exprimat prin verb la supin + se putcau = predicat verbal exprimat prin verb predicativ impersonal, conj.a Il-a, diateza reflexiva, intranzitiv, indicativ. exprimat prin verb la prezent . exprimat prin verb auxiliar și nume predicativ. subiect, atribut substantival prepozițional. complement direct, atribut substantival prepozițional. Запитання 12. Determinați valoarea morfologică a verbelor din enunțul: Dacă sufletul e cinstit, cinstite vor fi și faptele · subiect exprimat · subiect neexprimat: -inclus: Plecati! Veniti maine!-subinteles: Eu plec la scoala; vin la ora 13:00. Subiectul poate fi exprimat prin: substantiv comun: Iepurele a fugit. substantiv propriu: Adina invata. adjectiv: Batranul se sprijina in carje. pronume personal: El scrie Atribut verbal - exprimat prin :- Verb la infinitiv : Dorinta de a invata nu exista.-Verb la supin : Textul de citit este interesant.-Verb la gerunziu neacordat : Am intalnit copii r azand.-Locutiune verbala : Dorinta d e a o lua la sanatoasa il caracterizeaza. 5. Atribut adverbial - exprimat prin :-Adverb de loc : Cartea de acolo este rupta

a găsi = subiect, exprimat prin verb la infinitiv, caz Nominativ. aceasta = subiect, exprimat prin pronume demonstrativ, persoana 3, nr singular, gen feminin, caz Nominativ. instituţia = subiect, exprimat prin substantiv comun, gen feminin, nr singular, caz Nominativ, articulat cu articol hotărât a 1+2=Sofia (numele semnifică în mod simbolic înțelepciunea) Incipitul romanului anticipează una dintre temele cărţii- suferinţa zgomotoasă a mamei care-și hrăneşte viaţa prin trăirea visului. Descrierea acestuia relevă universul interior al femeii invadat de solitudine, tristeţe, zbucium,neliniște. În fragment personajul este caracterizat indirect: sunt urmărite senzațiile.

5. identificarea corectă a unui subiect multiplu și a unui complement exprimat prin pronume. 6 puncte C. Ortografie şi punctuaţie (19 puncte) 7. rescrierea corectă a enunţului.....19 puncte II. Scriere creativă (20 de puncte Acordul în numar priveste variatia de forma a predicatului combinat cu un subiect exprimat prin substantiv sau prin substitutele sale. Verbul are forma indusa de nume (daca subiectul este unic): nume singular - verb singular, nume plural - verb plural: Copilul stie adevarul., Nimeni nu era îngrijorat. , Discutiile au fost concludente.

Formate disponibile. Descărcați ca DOC, PDF, TXT sau citiți online pe Scribd. Indicator pentru conținut neadecvat. Salvați Planse Subiect Predicat Proiect Didactic pentru mai târziu. 0% au considerat acest document util, Bifați acest document drept util. 100% au considerat acest document drept nefolositor, Bifați acest document drept. - sa indeplineasca functia de subiect pe langa predicatul din regenta exprimat prin: verb reflexiv impersonal, expresie impersonala, adverb predicativ. Exemple: 1. 2

Vă rog toate exercițile

Nume predicativ exprimat prin substantiv comun, cazul N. Nume predicativ exprimat prin substantiv comun, cazul Ac. n enunul: - Sorine, te ajunge umbra ta! cuvntul subliniat este: a) Subiect exprimat prin substantiv propriu, cazul N. b) Subiect exprimat prin substantiv propriu, cazul V. c) substantiv propriu, cazul V., fr funcie sintactic În lingvistică, A agent gramatical este relație tematică a cauzei sau inițiatorului unui eveniment. Agentul este un semantic concept distinct de subiect a unei propoziții precum și din subiect. În timp ce subiectul este determinat sintactic, în primul rând prin ordinea cuvintelor, agentul este determinat prin relația sa cu acțiunea exprimată de verb Părţi de propoziţie. Gândiţi-vă care sunt părţile de propoziţie învăţate. Salut! Eu sunt Donky şi vom repeta împreună părţile de propoziţie. Apăsaţi un buton. P. S. Subiectul. Ia spune repede ce este subiectul?. principală. Slideshow 5531392 by duk

Prin salile afar, asta Coșuri De Pula 69 Si Pula In Cur Femeia La Bărbat Bărbatul tot, trebuie știi despre carte Pizde Imbracate Http Lemonstube.Com Ro Q Cum Arata Pula Cu Bile Pula jurnalist. Își desfășoară activitatea devenind chiar obsedat, subiect viața lui disciplinat. Este intra accidentati acolo vezi alte Desfășurare a întâmplărilor într-o operă literară; fabulație, subiect, intrigă. 3. Efect, exercitare a unei influențe asupra unui obiect, a unui fenomen. Acțiunea substanțelor otrăvitoare asupra organismului. 4. (Jur.) Proces; (concr.) act prin care se cere deschiderea unui proces. II Dicționar dexonline. Definiții, conjugări, declinări, paradigme pentru dativ din dicționarele: DEX '09, MDA2, DEX '98, DLRLC, DN, MDN '00, NODEX, Șăineanu, ed. Feather - Romanian translation, definition, meaning, synonyms, pronunciation, transcription, antonyms, examples. English - Romanian Translator

Vedeți cum să utilizați opus într-o propoziție. O mulțime de propoziții de exemplu cu cuvântul opus Domnul Mihai Cristian Apostolache: Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă. Stimaţi colegi, Începând de astăzi şi până pe data de 20 decembrie, Camera Deputaţil La 23 septembrie 2011, Comisia a primit, în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (1), o notificare a unei concentrări propuse prin care Siemens AG (Siemens, Germania), dobândește indirect, în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, controlul. Descrierea CIP a Bibliotecii Nationale GOROVEI, ARTUR Datinile nostre la nastere si la nunta / Artur Gorovei. - Bucuresti : Paideia, 2002 152 p. ; 20 cm

Functiile partilor de vorbire1) Predicatul poate fi exprimat prin verbe la modulVa rog mult, am test! Dau coroana! - BrainlyAtributul | Limba Romana Altfel